OLUMLU DÜŞÜNMEK ALIŞKANLIKTIR - 2. Bölüm
- sena
- 21 Tem 2020
- 2 dakikada okunur
Yazımızın 1. bölümünde olumsuz düşüncelerimizi fark edip aklımızdan geçen her olumsuz düşünce için bir çizik atmaktan bahsetmiştik. İkinci aşama düşüncelerimizi kaydetmekti. Düşünceler duyguları şekillendirir ve bazen o kadar hızlı düşünürüz ki, düşüncelerimizi fark edemeyebiliriz, ama duygularımızı fark ederiz. Bu nedenle bundan sonraki basamakta hem duygularımızı, hem düşüncelerimizi kaydedeceğiz ve hayatımızı ne kadar etkilediğini, aslında ne kadar gerçek dışı düşünceler olduğunu göreceğiz.
Fark ettiğimiz olumsuz düşüncelerimizi ve duygularımızı kaydetmek için bir form kullanalım. Fark ettiğimiz olumsuz düşünceleri direk formun otomatik düşünceler kısmına yazabiliriz. Bu durumda ilk bölümü atlayabiliriz, ama kendimizi kötü hissettiğimiz durumlardaki tüm duygularımız için de form dolmamız gerekecektir.
Duygular
Nasıl hissettim (üzgün, kırgın, öfkeli vs...)
Ne kadar kötü hissettik (0- 10 arası, 0 iyi - 10 çok kötü)
Durum
Nerede? (sokakta, evde, alışverişte vs...)
Ne yapıyordum? (yürüyordum, ödeme yapıyordum vs...)
Ne oldu? (komşumu gördüm, çok bekledim vs...)
Otomatik Düşünceler
Ne düşündüm ( ya da gözümün önüne ne geldi)?
Bu düşünceye ne kadar inandım (0-10 arası, 0- hiç inanmadım/10-inandım)?
Aklınızdan olumsuz bir düşünce geçtiğinde ya da kendinizi kötü hissetmeye başladığınızda tablodaki soruları cevaplamaya çalışın. Bu hem dalgınlığımıza çare olacak, hem zihnimizin karışık düşüncelerden temizlenmesine yardım edecek, hem de aslında zihnimizden yıldırım hızıyla geçip bizi engelleyen düşüncelerin aslında ne kadar asılsız olduğunu görmemizi sağlayacak.
Zamanla çok daha kararlı, kendinizden çok daha emin bir hale geldiğinizi ve zihninizin gittikçe çok daha berraklaştığınızı fark edeceksiniz!
Dirençlere dikkat!

Zihnimiz Merkür gibidir, Merkür Güneş'in etrafındaki 3 dönüşünü tamamladığında, kendi etrafında yalnızca 2 kez dönmüş olur, yani bir tarafı hep karanlıkta kalır. Zihnimizin de karanlık tarafını aydınlatmak hiç kolay olmayacaktır. Olumlu düşünmek bizi de, tüm hayatımızı da zamanla değiştirir ve zihnimiz değişimleri sevmez, "bunları kaydetmesem de olur", "sonra kaydederim", "bu kadar işimin arasında bir de bununla uğraşamam", "deli saçması bunlar, yok artık" gibi her türlü bahaneyi önünüze getirebilir; ama temizlenmeyen, düzenlenmeyen bir ev zamanla ne kadar karışık, pis, hatta yaşanılmaz duruma gelirse, zihnimiz de öyledir, fark ettiğimiz/etmediğimiz düşünce kalabalıkları, onların getirdiği duygusal yükler bizleri bezdirir, yorar, hayat sevincimizi sinsice elimizden almaya başlar, sevdiklerimizden gittikçe uzaklaşır, içimizdeki çocuğu baskılama başlarız.
Düşüncelerimizi o anda kaydedemiyorsak
Hayat koşturmasında düşüncelerimizi fark ettiğimiz anda kaydedemeyebiliriz, ama en azından gün içerisinde belli zamanlarda ya da hergün akşamları o gün neler yaşadığımızı gözden geçirebilir, ne hissettiğimizi, neler düşündüğümüzü hatırlayabiliriz. Düşüncelerimizi fark etmeye başladığımızda bu zaten artık bir alışkanlık haline gelecektir. Işık minik bir delikten bile sızmaya başlasa karanlığı yener.
Kendini tanımak ve sevmek
Kendini sevmek ve kabullenmek kendiyle barışık olmanın en önemli şartı!
Bu çalışma zamanla kendinizi daha çok sevmenize, kendinizi ve çevrenizdekileri daha fazla kabul etmenize yardım edecektir. Siz kendinizi kabul ettiğinizde artık kendinizle çelişmezsiniz, çevrenizdekiler de sizi olduğunuz gibi kabul etmek zorunda kalacaklarının farkına varmaya başlarlar ve siz de onları oldukları gibi kabul etmeye başlarsınız. Düşüncelerimizi ve duygularımızı yargılamadan oldukları gibi kaydetmeye çalışmak kendimizle barışık olmayı getirir. Zaten biliyorsunuzdur, herkes her şeye yetenekli olmayabilir, kimse her şeyi dört dörtlük başarmak zorunda değildir.
Bildiğinizi biliyorum, ama zihniniz bilmiyor olabilir, kendine göre düşünceler yaratıyor olabilir!
Bundan sonraki bölümde düşünce ve duygularımızla nasıl mücadele edebileceğimize bakacağız. O zamana kadarki zihin yolculuğunuzda yolunuz açık olsun!
Uz Dr Sena Büyükçopur
21 Temmuz 2020
Commentaires